Exterieur

De kerk is een bakstenen gebouw in de vorm van een kruiskerk, bestaande uit een schip daterend uit de eerste helft van de 15e eeuw, een zuidarm uit begin 16e eeuw, een noordarm uit ± 1600, een 15e eeuws koor en een westtoren uit het midden van de 14e eeuw

De toren is vrijstaand en heeft vier geledingen met nissen en galmgaten, hoekberen, een achtkantige traptoren met stenen wenteltrap in de N.W.-beer en een achtkantige spits.

Ooit had de toren vier kleine hoektorentjes, maar drie zijn er tijdens de restauratie van 1805 gesloopt.

De kleine klok werd in 1674 door Johannes Burgerhuijs gegoten, de grote klok is gegoten door Alexius en Petrus Witte uit Middelburg in 1763.

De torenklokken van Nisse werden in april 1943 op last van de Duitse bezetters uit de toren gehaald en op transport gesteld naar Duitsland om te worden omgesmolten tot oorlogstuig.

Na de oorlog werden ze,  met nog een aantal Bevelandse klokken,  gelukkig onbeschadigd teruggevonden op een verlaten haventerrein in Groningen en van daar uit weer teruggebracht naar Nisse, waar ze hun oorspronkelijke plaats weer konden innemen.

Het uurwerk van de toren is tussen 1946 en 1950 geheel gerestaureerd door de toenmalige predikant Ds. J.W. Lely,die zeer geïnteresseerd was in klokken en uurwerken.

Het kerkgebouw is zeer fraai gelegen aan het ruime dorpsplein te Nisse.

Plein Nisse

Rondom is vrij zicht op het gebouw.

Het gebouw is ruim bemeten en wordt voor de erediensten slechts gedeeltelijk gebruikt. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid.

Uiteraard is de belangrijkste bestemming het gebruik voor de zondagse erediensten, die afwisselend in Nisse en ‘s-Heer Abtskerke worden gehouden en die steeds beginnen om 10.00 uur.

Overigens worden op ongeregelde tijden zangdiensten, concerten, lezingen, culturele avonden, huwelijks– en begrafenisdiensten en grote recepties gegeven.

P1080785